Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха

...
 Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха
Коментари Харесай

В търсене на „господин/госпожа Европа“

 Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон показаха противоречие във вторник за това кой би трябвало да бъде идващият началник на Европейската комисия (ЕК), откакто водачите на Европейския съюз (ЕС) започнаха да разискват претендентите за управителните позиции в блока.
Парламентарните европейски избори през предходната седмица обрисуваха един нов Европейски парламент с накълцан център и положителни резултати от страна на проевропейските либерали и Зелените, както и от евроскептичните националисти и крайнодесните, написа Ройтерс. " Днес няма да изберем господин или госпожа Европа, а просто ще търсим баланс след европейските избори ", съобщи демократичният министър-председател на Люксембург Ксавие Бетел, който дойде за неофициалната среща на всичките 28 национални водачи в Брюксел.

Европейските избори, провеждани един път на всеки пет години, значат, че ръководителите на главните институции на Европейски Съюз ще бъдат сменени.

Меркел уточни при идването си, че поддържа десноцентристкия немски народен представител Манфред Вебер за ръководител на изпълнителна власт на Европейски Съюз, - Европейската комисия, откакто Жан-Клод Юнкер се отдръпна на 31 октомври.

Макрон от своя страна акцентира, че залага на еврокомисаря по конкуренцията, Маргрете Вестагер от Дания, договарящия за Brexit от страна на Европейски Съюз, французинът Мишел Барние и холандския социалдемократ Франс Тимерманс, само че не и на Вебер.

Премиерите на Испания и Швеция поддържаха Тиммерманс, до момента в който тези на Ирландия и Хърватия показват Вебер като най-вероятен правоприемник на Юнкер.

Десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) и групата от лявоцентристки социалисти и демократи (ПАСД) изгубиха част от своите места в Екологичен потенциал, като техния брой се намали до 326.

Европейски Съюз може да бъде изправен пред институционално спиране, в случай че договарянията продължат, което ще остави блока некадърен да взима основни политически решения в миг, в който той е изправен пред по-твърдата Русия, възходящата икономическа мощност на Китай и непредвидимия президент на Съединени американски щати – Доналд Тръмп.

Лидерите на болшинството от партиите в новоизбраната асамблея приканиха във вторник националните държавни управления да изберат евродепутат, който да размени Юнкер.

Лишени от дългогодишното си комбинирано парламентарно болшинство, ЕНП и ПАСД търсят поддръжка от демократичните АЛДЕ и Зелените, защото четирите групи дружно ще имат 504 места, задоволително комфортни, с цел да одобрят или отхвърлят всяка кандидатура, направена от националните водачи.

Сред водачите на националните държавни управления единствено седем са в ЕНП. Френските управляващи обявиха, че демократичният президент Еманюел Макрон би могъл да поддържа Барние, с цел да наследи Юнкер.

Имената на наследниците не сегашните европейски ръководители би трябвало да са подготвени за утвърждение от новия Европейски парламент през юли. В противоположен случай целият развой рискува да се забави до есента.
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР